Семінар з теми «Точка відліку – «від ідеї до партнерської взаємодії»

Семінар з теми "Точка відліку - "від ідеї до парнерської взаємодії"

21 січня 2021 року в онлайн форматі відбувся семінар з теми «Точка відліку – «від ідеї до партнерської взаємодії» для директорів та консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

Децентралізаційні процеси, які відбуваються в країні, безпосередньо стосуються й освітньої галузі. Саме від якості освіти, як засвідчує світовий досвід, залежить інтелектуальний, загальнокультурний, духовний, соціальний, економічний розвиток держави. Тому нині надважливим завданням державної ваги для органів освіти, особливо у новостворених об’єднаних територіальних громадах, є формування ефективної системи управління освітою на засадах партнерства, що є одним із компонентів формули Нової української школи.

У панельній дискусії «Формування партнерського соціуму в умовах реформування освіти в Україні» брали участь експерти:

-Олена ПОЛОВЕНКО, завідувач обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб;

- Олександр МАСЛЮКОВ, голова Компаніївської селищної громади;

- Олена Мирошниченко, секретар Голованівської селищної ради;

-Світлана ТАЦІЄНКО,директор комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Компаніївської селищної ради»;

-Дмитро ГРАБОВИЙ, перший заступник голови Голованівської селищної ради;

- Алла ЗАКАЛАШНЮК, виконуюча обов’язки директора комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Голованівської селищної ради».

Учасники дискусії розповіли про готовність органів місцевого самоврядування та центрів професійного розвитку педагогічних працівників до конструктивної співпраці і взаємодії. Презентували напрацьований вагомий досвід роботи з організації та успішної діяльності центрів професійного розвитку педагогічних працівників в Компаніївській та Голованівській селищних громадах області. Поділилися власними секретними родзинками щодо налагодження тісної партнерської взаємодії, що дає можливість почути запити від педагогів і зрозуміти, який обсяг робіт мають виконувати працівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

Дуже важливою ланкою у партнерській взаємодії є співпраця з комунальним закладом «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського». Це дає можливість ефективно здійснити супровід діяльності центрів професійного розвитку педагогічних працівників та надати педагогічним працівникам закладів освіти фахові консультації з підвищення професійної компетентності.

Олени ПОЛОВЕНКО, завідувач обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб окреслила пріоритетні вектори співпраці комунального закладу «КОІППО імені Василя Сухомлинського» з центрами професійного розвитку педагогічних працівників в умовах реформаційних змін в освіті.

З метою розгляду нової моделі, місії, професійних ролей і функцій, основних напрямів та завдань центрів професійного розвитку педагогічних працівників в умовах імплементації Закону України «Про повну загальну середню освіту» проведено воркшоп «Комунікаційна стратегія розвитку центрів професійного розвитку педагогічних працівників», який провела Оксана ПОБЕРЕЖЕЦЬ, методист обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб.

Учасники семінару самостійно опрацювали презентаційні матеріали:

- «Цінності та принципи педагогіки партнерства – основа оновленої системи професійного розвитку та саморозвитку освітян» (Людмила КІРІШКО, методист обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб;

-«Педагогіка партнерства: сутність, основні принципи» (Анжела ГЕЛЬБАК, доцент кафедри педагогіки, психології і корекційної освіти, кандидат психологічних наук);

- «Інформаційно-комунікаційні технології в освітньому середовищі партнерства» (Ольга ЛИТВИНЕНКО, завідувач навчально-методичного центру дистанційного навчання).

У рубриці «Інформаційний серфінг» здобувачі освіти ознайомилися з розміщеними матеріалами самопрезентацій структурних підрозділів комунального закладу «КОІППО імені Василя Сухомлинського», що мають практико зорієнтовану спрямованість у площині реалізації компетентнісного підходу, відповідно до завдань Концепції «Нова українська школа».

Сподіваємося, що така форма роботи допоможе налагодити позитивний мікроклімат для успішної співпраці між органами місцевого самоврядування, центрами професійного розвитку педагогічних працівників та комунальним закладом «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського».

З матеріалами семінару можна ознайомитися за посиланням:

https://oksannapoberezhets.wixsite.com/website/%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81-1

Інформацію підготувала:

Людмила КІРІШКО, методист обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб

Кiлькiсть переглядiв: 322

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.